Σόλωνος 113, Αθήνα  info@podoclinic.gr  6937 705 875

Το θέρος στα ''πόδια σας'' - Podoclinic

Το θέρος στα ”πόδια σας”

Πρακτικές Συμβουλές για την Φροντίδα των Ποδιών του Διαβητικού Ασθενή κατά τους Θερινούς Μήνες.

Ελευθέριος Δ. Στυλιανελλης
Ειδικός Ποδολόγος
Ειδικευθεις στο Διαβητικό πόδι
Επ. Υπεύθυνος Podoclinic

Όπως καθημερινά φροντίζουμε τα δόντια μας, το πρόσωπό μας, την προσωπική υγιεινή ή και το ντύσιμό μας, έτσι πρέπει να φροντίζουμε και τα πόδια μας.
Η καθημερινή επιμελής φροντίδα των ποδιών του Διαβητικού ασθενή μπορεί να αποτρέψει πιθανές δυσάρεστες εξελίξεις στην υγεία και παράλληλα να διατηρήσει τα πόδια του όμορφα.
Τα πόδια μας κουβαλάνε στο ταξίδι της ζωής, στηριζόμενοι επάνω τους αποκτούμε εμπειρίες, βιώνουμε χαρές και λύπες. Μπορεί λοιπό, να «μην φαίνονται συχνά» αλλά σίγουρα αξίζουν την καθημερινή και απαραίτητη φροντίδα μας.

Φροντίστε λοιπόν και εσείς τα πόδια σας όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες :

Καθημερινή Ενυδάτωση
👣 Χρησιμοποιείτε ειδική κρέμα για την ξηροδερμία στα πέλματα, στις φτέρνες και στην ραχιαία επιφάνεια, όχι όμως ανάμεσα στα δάκτυλα προς αποφυγή ανάπτυξης μυκήτων.

Κατάλληλα παπούτσια
👣 Επιλέξτε πάντα μαλακά παπούτσια με μεγάλη και άνετη φόρμα. Καλό είναι να αποφεύγονται τα ψηλά τακούνια, οπότε προς το παρόν εσείς οι κύριες αφήστε τα «ψηλοτάκουνά» σας στην ντουλάπα σας.
Φοράτε πάντα φαρδιά παπούτσια, έτσι ώστε ακόμα και αν τα πόδια σας πρηστούν, να υπάρχει πάντα αρκετός χώρος.
Το καλύτερο παπούτσι έχει λείες εσωτερικές ραφές και κορδόνια, που το κρατούν σταθερό στο πόδι σας.
Προτιμηστε τα αθλητικά παπούτσια με αεροσολα και όπως είπαμε και πιο πάνω, αφήστε τα “ψηλοτάκουνα” σας στην ντουλάπα για ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Ποτέ και πουθενά Ξυπόλητοι
👣 Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι σε ζεστές επιφάνειες.
Στην παραλία ή στη θάλασσα θα πρέπει να φοράτε παπούτσια θαλάσσης.

Καθημερινός έλεγχος
👣 Κάθε βράδυ όταν χαλαρώνετε ρίξτε μία ματιά στα πόδια σας. Έτσι, θα παρατηρήσετε πιθανά μικρά τραύματα ιδίως στα πέλματα ή στα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλα. Ίσως κάποιες αλλαγές του χρώματος στο δέρμα, ασυνήθιστο πρήξιμο, πληγές, κοψίματα, φουσκάλες ή αίμα κάτω από κάλους.

Χάρτινες λίμες
👣 Μην χρησιμοποιείτε ψαλίδια, νυχοκοπτες κλπ για να κόψετε τα νύχια σας. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή λίμα και λιμαρετε τα νύχια σε ευθεία γραμμή με το δέρμα.

Ποδόλουτρο
👣 Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά με θερμοκρασία νερού όχι πάνω από 37 βαθμούς κελσίου ή με απλά λόγια μιας και δεν είστε «κινητά θερμόμετρα» – όχι με καυτό νερό. Το χλιαρό νερό, θερμοκρασίας 37ο C, είναι το καταλληλότερο. Επίσης, χρησιμοποιήστε ήπιο σαπούνι και όχι αντισηπτικά.

Καλό Στέγνωμα
👣 Σκουπίστε καλά και στεγνώστε με προσοχή τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα.

👣 Μην αφήνετε για πολύ πολύ ώρα εκτεθειμένα νστον ήλιο.

Διακόψτε το κάπνισμα
👣 Αν καπνίζετε διακόψτε το κάπνισμα. Γιατί; Για χιλιάδες λόγους. Ένας από αυτούς είναι ότι κάνει κακό ΚΑΙ στα πόδια σας.

Σε περίπτωση τραυματισμού
👣 Αν υπάρξει τραυματισμός ξεπλυνετε το αμέσως με υπερτονο διάλυμα, καλύψτε το τραύμα με καθαρή γάζα και ενημερωστε αμέσως το γιατρό σας.

👣 Μην ξεχνάτε ότι η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία, καθώς και τη γενική υγεία. Και αυτό δεν είναι κλισέ, είναι η αλήθεια.

👣 Ρυθμίστε με τη βοήθεια του Διαβητολόγου σας όσο καλύτερα μπορείτε το σάκχαρό σας.

👣 Απευθυνθείτε σε ειδικό Ποδολογο για την φροντίδα των ποδιών σας.
Θα κατασκευαστούν για το πόδι σας ειδικά Ορθωτικα Πέλματα τα οποία θα μειώσουν στο ελάχιστο τις πιέσεις στο πέλμα σάς που θα έχει ως αποτέλεσμα την μη δημιουργία κάλων, σκληρυνσεων που οδηγούν στην δημιουργία έλκους.

#podology #podiatry #diabeticfoot #diavitikopodi #podoclinic #foothealthcare

Κλείστε Ραντεβού