Σόλωνος 113, Αθήνα  info@podoclinic.gr  6937 705 875

Κότσι στο πόδι: Πώς μπορείτε να το διορθώσετε - Podoclinic

Κότσι στο πόδι: Πώς μπορείτε να το διορθώσετε

Το κότσι στο πόδι είναι μια πάθηση που προσβάλλει πολλές γυναίκες. Είναι μια πάθηση γνωστή και ως “Βλαισός Μέγας Δάκτυλος”. Ουσιαστικά, πρόκειται για την παραμόρφωση κατά την οποία το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού παρουσιάζει απόκλιση προς τα έξω και στρέφεται γύρω από τον άξονά του. Ταυτόχρονα, το πρώτο μετατάρσιο παρουσιάζει φορά προς το εσωτερικό με προβολή της κεφαλής του.
Κότσι στο πόδι: πώς δημιουργείται
Για την εμφάνιση του βλαισού μέγα δακτύλου, συνήθως υπάρχει μια κληρονομική προδιάθεση. Εξίσου σημαντική αιτία εμφάνισης, ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας, αποτελεί το ραιβό πρώτο μετατάρσιο. Το κότσι στο πόδι, πέρα από την κληρονομική προδιάθεση και τυχόν ανατομικά προβλήματα, μπορεί να επιβαρυνθεί και επιδεινωθεί από στενά υποδήματα. Τα παπούτσια με στενό μπροστινό μέρος τείνουν να πιέζουν το μεγάλο δάχτυλο και να το ωθούν να σχηματίσει γωνία προς τα έξω, μετακινώντας το προς το δεύτερο δάχτυλο.
Από μια συγκεκριμένη ηλικία και μετά, η αύξηση του σωματικού βάρους σε συνδυασμό με υποδήματα με τακούνι, μπορούν να προκαλέσουν διεύρυνση στο περιφερειακού τμήμα του ποδιού και διάσταση των μεταταρσίων. Η παραμόρφωση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κότσι, μιας και τα μετατάρσια δέχονται διαφορετικό βάρος από το προβλεπόμενο. Επίσης, συχνά δημιουργούνται κάλοι στο πέλμα. 
Το κότσι είναι πολύ επικίνδυνο στα άτομα τα οποία πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Αντιμετώπιση για το κότσι στο πόδι
Στα πλαίσια της θεραπείας, σε πρώτο στάδιο συνίσταται η χρήση φαρδιών υποδημάτων, με μαλακή εσωτερική επένδυση και όσο το δυνατόν χαμηλότερο τακούνι. Αναμφίβολα, μια εξέταση πελματογραφήματος θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα της πάθησης.
Σε συνεργασία με τον Ποδιατρο-ποδολογο σας μπορεί να κατασκευαστεί  ειδικό καλτσάκι για κότσι. Πρόκειται για έναν εξαιρετικά λεπτό διορθωτικό νάρθηκα, σχεδιασμένο να επαναφέρει τη γωνία του δαχτύλου έως και 5 μοίρες. Ταυτόχρονα, αποτρέπει την περεταίρω επιδείνωση της παραμόρφωσης. Ο νάρθηκας ασκεί διαρκή αλλά απαλή πίεση στο δάχτυλο, χωρίς να γλιστράει. Είναι το μοναδικό προϊόν με πιστοποίηση CE της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

LEAVE A REPLY

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κλείστε Ραντεβού