Σόλωνος 113, Αθήνα  info@podoclinic.gr  6937 705 875

Ψηλά τακούνια; Οδηγός επιβίωσης για κυρίες που δεν ζουν μακριά τους. - Podoclinic

Ψηλά τακούνια; Οδηγός επιβίωσης για κυρίες που δεν ζουν μακριά τους.

«Τα ψηλά τακούνια είναι απόλαυση μετά πόνου». Φράση η οποία ειπώθηκε από τον κορυφαίο εν ζωή σχεδιαστή παπουτσιών, τον Κριστιάν Λουμπουτέν. Πράγματι, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια αποτελούν φετίχ για εκατομμύρια γυναίκες στο σύγχρονο κόσμο. Οι λόγοι που τα επιλέγουν; Παπούτσια όπως οι γόβες αναδεικνύουν το ύψος, την εμφάνιση και τη θηλυκότητα μίας γυναίκας, ενώ προωθούνται έντονα από τη βιομηχανία μόδας ως ένα απαραίτητο αξεσουάρ για τα γυναικεία πόδια.

Τα ψηλά τακούνια είναι ανθυγιεινά
Ωστόσο, τα ψηλά τακούνια έχουν και το τίμημά τους στην υγεία των ποδιών. Πρόκειται για παπούτσια που δεν παρέχουν την απαραίτητη άνεση που χρειάζεται το πόδι, ενώ μετά από ένα σημείο προκαλούν έντονο πόνο και κούραση. Επιπλέον, οι γυναίκες που τα φορούν για πολλές ώρες, ενδέχεται να εμφανίσουν πρήξιμο στα πόδια, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να τα χαρούν στο περπάτημα.

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, τα ψηλά τακούνια προκαλούν ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα στα πέλματα. Πιο συνηθισμένο από αυτά είναι η πάθηση που ονομάζεται κότσι στο πόδι. Οι γόβες με στενό μπροστινό μέρος τείνουν να πιέζουν το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, ωθώντας το σε παραμόρφωση. Επιπλέον, οι ορθοπεδικοί θεωρούν τα ψηλά τακούνια ως υπεύθυνα και για το 80% περίπου των διαστρεμμάτων.

Τρόποι προστασίας των ποδιών
Εδώ λοιπόν τίθεται το εξής ερώτημα: Πώς μπορεί μία γυναίκα να προστατευτεί από τις επιπτώσεις των ψηλών τακουνιών;

1. Αντικαταστήστε τα ψηλά τακούνια
Ως γνωστόν, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη αντιμετώπιση. Γι’ αυτό, ο καλύτερος τρόπος για να αποφεύγουμε τα προβλήματα που προκαλούνται στα πόδια από τα ψηλά τακούνια είναι να… μην τα επιλέγουμε! Ψηλά τακούνια, πάνω από 4cm, δεν είναι κατάλληλα για την υγεία των ποδιών. Στρέφουν το πόδι σε αφύσικη θέση, αποτρέποντας τη σωστή λειτουργία όχι μόνο του ποδιού, αλλά και της υπόλοιπης εμβιομηχανικής και ανατομίας του σώματος.

2. Όχι στενά & μυτερά ψηλοτάκουνα
Εφόσον αποφασίσετε να αγοράσετε γόβες, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν στο πόδι σας και δε σας στενεύουν. Σε ένα στενό παπούτσι με ψηλό τακούνι, η πίεση που εξασκείται στο μπροστινό μέρος του ποδιού πολλαπλασιάζεται επί 5, συμπιέζοντας το σε ανώμαλη μορφή. Η τακτική χρήση τέτοιων παπουτσιών αποτελεί βασική αιτία για δυσμορφίες στα πόδια, όπως το κότσι.

3. Μην παραμελείτε τις διαστάσεις
Εάν φοράτε τακούνια για αρκετές ώρες / μέρες την εβδομάδα, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τα πόδια σας τις υπόλοιπες ώρες. Αφιερώστε λίγη ώρα για γυμναστική, επικεντρώνοντας στους μυς των πελμάτων, αλλά και του ισχίου. Ιδιαίτερη προσοχή και στις διατάσεις για τον Αχίλλειο τένοντα, που είναι και αυτός που παρουσιάζει συχνότερα προβλήματα.

4. Κάντε μικρά διαλείμματα κατά τη χρήση τους
Σε κάθε περίπτωση, μη φοράτε ψηλά τακούνια σε καθημερινή βάση και για πολλή ώρα. Αν ωστόσο δε μπορείτε να τα αποφύγετε, κάντε μικρά διαλείμματα βγάζοντάς τα για να χαλαρώσουν τα πέλματά σας από την πίεση.

5. Χαλαρώστε με ποδόλουτρο
Όταν γυρίζετε στο σπίτι, κάντε ένα χαλαρωτικό και δροσιστικό ποδόλουτρο. Με αυτό τον τρόπο θα τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, ανακουφίζοντάς τα μετά από μία κουραστική μέρα χρήσης ψηλοτάκουνων.

6. Ελέγχετε τακτικά τα πέλματά σας
Εφόσον φοράτε ψηλά τακούνια σε τακτική βάση, είναι σημαντικό να ελέγξετε τα πόδια σας για τυχόν ανατομικά ή λειτουργικά προβλήματα.

7. Επιλέξτε παπούτσια με Εξατομικευμένους Ορθωτικούς Πάτους
Κάντε το σωστό βήμα για την υγεία σας και αντικαταστήστε τα «ψηλά τακούνια» με παπούτσια που προσφέρουν την κατάλληλη ορθωτική στήριξη στα πέλματά σας. Οι Εξατομικευμένοι Ορθωτικοί Πάτοι αποτελούν τη μόνη σίγουρη λύση για την υγεία των ποδιών σας, καθώς μετατρέπουν κάθε παπούτσι με αποσπώμενο πάτο σε ανατομικό, προσφέροντας άνεση και υγεία σε κάθε σας βήμα. Επιπλέον, προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν σημαντικές παθήσεις των πελμάτων όπως: πλατυποδία, αρθρίτιδες, προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, σοβαρά διαστρέμματα κ.α.

LEAVE A REPLY

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κλείστε Ραντεβού